Hőszigetelés – hőszigetelő panelek

A Halltex belső hang- és hőszigetelő panelek hetven éve kerültek a finn piacra, és azóta már nem csak Finnországban használják kiváló hatásfokkal. Magyarországon is több mint tíz éve jelen van.

A kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező fali és mennyezeti hőszigetelő panelek, valamint a padlózat alá helyezhető alátét panelek segítségével Ön is nagyon jó hőszigetelése értéket érhet el utólagos belső hőszigetelés esetén.

A mindössze 12 mm, azaz 1,2 cm (!) vastag panel hőszigetelő tulajdonságaival - porózus szerkezetének köszönhetően - magasan kiemelkedik a legtöbb megszokott, belsőépítészeti szigetelő anyag közül. Hővezető képessége 0.0488 W/mK, (az építőiparban hőszigetelő anyagként a 0.6 W/mK-nál kisebb értéket ismerik el). A 12 mm vastag hőszigetelés hőszigetelő képessége azonos 29 mm rétegelt lemez vagy üveggyapot, illetve 56 mm gipszkartonéval. A panel felhelyezése után a felület hőfoka közel a szoba hőmérsékletével lesz azonos, ez megszünteti a hideg falak és a szoba hőmérsékletének különbsége miatt keletkező légáramlást. Ennek következtében tökéletes komfortérzet alakul ki.

Ahol a homlokzatok külső hőszigetelésére nincs mód, vagy nem gazdaságos, ott ideális megoldás a Halltex panellel történő utólagos, belső hőszigetelés, mert szelektíven alkalmazható, saját kezűleg, gyorsan felrakható, és ezzel az adott helyiség felújítását is megvalósíthatja alkalmazásával.

A tartós, tisztítható, gyárilag laminált papír-, geotextil-, vinil- vagy textil tapéta borítású falburkoló panel alkalmazásával a hangszigetelés és végső felületkialakítás egyetlen lépésben, kosz és por keletkezése nélkül oldható meg. A nútféderes összeillesztésnek köszönhetően a panelek felhelyezése bárki által, szakmai ismeretek nélkül is megtörténhet, hiszen semmilyen különleges szerszám vagy szakértelem nem szükséges hozzá: a panelek – alátétpanel esetében szilikonbázisú ragasztóval, fali és mennyezeti burkolópanel esetében egyszerű építési ragasztóval – közvetlenül felhelyezhetők téglafalra, betonra vagy gipszkartonra, így egy átlagos állapotú falnál semmilyen előkészítésre (glettelés, javítás) nincs szükség. (A falfelület nagymértékű egyenetlenségei esetén párnafa alkalmazására szükség lehet.) A panelek gyári tapétaborításának köszönhetően a felhelyezést követően máris egy kész belső felületet kapunk, nincs szükség festésre vagy tapétázásra. A tapétafelületek könnyen tisztíthatók.

Különleges design igények esetén a gyári papírtapéta felületű fali és mennyezeti panelek festhetők vagy felületükre nagy felbontású fotók is nyomtathatók – akár több panel szélességben –, egyedi hangulatot és megjelenést teremtve ezzel éttermek, szállodák, irodák, bármilyen közösségi terek, vagy lakások számára.

Az átlagosnál nagyobb mértékű, „extrém“ hőszigetelési igény esetén a 19 mm, azaz 1,9 cm vagy a 25 mm, azaz 2,5 cm vastag natúr szigetelő alátétpanel egy vagy kétrétegű alkalmazásával tovább növelheti a hőszigetelés hatásfokát.

Belső falszigetelés

belső hőszigetelés - megszünteti a hideg sugárzását és komfortérzetet biztosít

Tapasztalatok alapján külső szigetelés megléte ellenére az esetek többségében a lakás belső falainak felülete továbbra is sugározza a hideget. A belső falszigetelés könnyen és gyorsan elvégezhető a Halltex falburkolat és mennyezeti panel használatával. A panelek gyorsan átveszi a szoba hőmérsékletét és meg is tartják azt, függetlenül attól, hogy télen a fűtőtest melegét, vagy nyáron a klíma hűvösségét kell-e tárolnia. Még több fokkal (3-4 °C) alacsonyabbra állított hőmérséklet mellett is kellemes komfortérzetet biztosít, mert alkalmazásával megszűnik a légáramlást a helyiségben.

A padlás és a tetőtér hőszigetelése, a hőháztartás optimalizálása

MMFC0049(1)_tetoteriagy2_kesz

A hőszigetelési szempontból egy épületben a padlás és a tetőtér hőszigetelése a legproblémásabb terület. Mivel a tető középső, legnagyobb magassággal rendelkező részébe végtelenül áramlik fel fűtéskor a meleg levegő, mégsem sikerül kifűteni a teret és felfűteni az élőtér hőmérsékletét a kívánt szintre. Amennyiben a tetőtéri oldalfalakat végig Halltex plafonpanellel burkoljuk - mivel annak anyagszerkezete a tapéta alatt tartalmaz egy vékony alumímiumréteget, mely hőtükörként is funkcionál: visszaveri a felületére érkező meleg levegőt, ezáltal az visszaáramlik az élettér magasságába, jelentősen javítva a helyiség hőháztartását, így a fűtési költségek tekintetében nagyságrendi megtakarítást érünk el, mindemellett komfortérzetünk is az elvártnál nagyobb mértékben fog javulni. 

Nincs páralecsapódás, nincs penészedés

Mivel a Halltex panel tartósan megemeli a hideg fal belső oldalának hőmérsékletét, normál relatív páratartalom mellett nincs párakicsapódás. A lapok ugyanis megszüntetik azt a jelentős hőmérséklet különbséget, amely a párakicsapódás fizikai feltétele. A Halltex panel speciális technológiával előállított anyaga kiváló hőtároló képességgel rendelkezik, ezért egy alapos szellőztetés után sem hűl le a falburkolat annyira, hogy magához vonzaná a levegőben lévő párát.

Halltex panelekkel történő belső hőszigetelésre akkor is van lehetőség, ha a lakásban a penészesedés azért jött létre, mert a kialakult hőhíd miatt a belső fal jelentősen lehűl, és a pára kicsapódik rajta. Miután a penészesedés kezelése megtörtént, (például a német Schimmel cég termékeivel) és a fal is megfelelően kiszáradt, a Halltex szigetelőpanel közvetlenül felhelyezhető a korábban problémás falfelületre. A felhelyezését követően a hőhíd megszűnik, hiszen a beburkolt falfelület ugyanolyan meleg lesz, mint a szoba hőmérséklete. 

A Halltex belső szigetelés felülete gyorsan felveszi a szoba hőmérsékletét, és meg is tartja azt, ezért a szigetelt felület hőmérséklete meg fog egyezni a légtér hőmérsékletével, és nem csapódik le a pára a falon. Természetesen a napi rendszeres szellőztetés elengedhetetlen, hogy elegendő időt biztosítsunk a párás levegő távozásának.

Alkalmazási lehetőségek: magánlakások, műemléképületek, tetőterek, vagy bárhol, ahol külső szigetelésre nincsen lehetőség.

Költséghatékonyság

Mivel közvetlenül a falra ragasztható, nincs szükség a felületek előkészítésére (dryvitolás, glettelés).

  • A felhelyezését követően semmiféle utómunkálatra nem lesz szüksége, a panelek gyári tapétafelülete által kész, dekoratív, könnyen tisztítható felületet kapunk a szigeteléssel egyidőben.
  • A szükségtelen elő-és utómunkálatok költsége megtakarítható, a kivitelezés gyorsan elkészül, és elkerülhetjük vele a legtöbb felújítási munkával járó felfordulást, port és koszt is.
  • A panelek a hangszigetelés mellett kiváló hőszigetelő tulajdonsággal bírnak, amely a fűtési költségnél, nyáron a klíma használatánál jelent Önnek megtakarítást.

Környezettudatosság

A panelek kizárólag természetes alapanyagokat: a fenyőfa összedarált lisztjét és a fa saját gyantáját tartalmaznak, így a legmagasabb szintű környezettudatossági és környezetbiztonsági igényeinek is megfelelnek.  Használatuk nem káros az egészségre és nem terheli a környezetet sem, mert egyáltalán nem tartalmaz illékony szerves oldószereket (VOC). A Belső Környezet (lakó- és munkahelyek) Osztályozása az építkezéshez felhasznált anyagokra vonatkozó emissziós követelményrendszere alapján, a Halltex termékek független laboratóriumi vizsgálatok alapján a legjobb, M1-es besorolást kapott. A vizsgálatokat végző szervezetek: ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (2008) és VTT (Technical Research Centre of Finland) Expert Services Oy (2008). Az Európai Uniós vonatkozó gyártási szabványok alapján a Halltex panelek hővezetési tényezője a PN-EN 622-1; 622-4 és a PN-EN 13 986 szabványok alapján  0.0488 W/mK.

Kivitelezés

A Halltex panelek felhelyezéséhez semmilyen különleges szerszám vagy szakértelem nem szükséges, így akár házilag is elvégezhető. A panelek vágása egyszerű, egy éles snicerrel könnyen megoldható.

Részletes információkért tekintse meg szerelési útmutató videóinkat.

Ha azonban Ön úgy dönt, hogy kivitelező szakembert szeretne fogadni a munka elvégzésére, tapasztalt, megbízható és valóban  igényes  munkát végző kollégáink készséggel állnak rendelkezésére a helyiségek helyszíni felmérésétől kezdve a szakmai tanácsadáson át a teljes kivitelezés lebonyolításáig.

Amennyiben érdekli a lehetőség, keressen minket bizalommal az alábbi telefonszámon: +36 20 4545-021.

Örömmel segítünk tervei megvalósításában a megfelelő szakemberrel!

Belsőépítészet

A nagyszerű, egyszerű és természetes finn Halltex panelek esztétikai megjelenéséhez a hosszú évek óta Magyarországon élő finn származású szakmai partnerünk, Tiina Arminen belsőépítész készséggel áll rendelkezésére amennyiben lakásának vagy irodájának átalakítása, stílusának újratervezésére lenne szüksége.

 

Tiina bármilyen belsőépítészeti design megoldásban segítségére lehet Önnek szaktanácsadással és látványtervvel, mielőtt egy felújítást, belső átalakítást tervezne, vagy pl. házimozi szobát szeretne kialakítani otthonában, de ha csak a helyiség falait /paneljeit szeretné különböző színekkel megvalósítani.

Tekintse meg néhány közös projektünket!

Szakmai tanácsadás

Hőszigeteléssel kapcsolatos jelentős problémák esetén termográfiai, igazságügyi szakértő partnerünk hőkamerás felméréseket és elemzéseket tud készíteni Önöknek, a magánlakástól kezdve az ipari, intézményi létesítmények esetében is. 

Amennyiben ilyen speciális igény merül fel, kérjük, írjon nekünk üzenetet, vagy keressen bennünket a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségeinken.