Hangszigetelés – hangszigetelő panelek

A Halltex belső hő-és hangszigetelő panelek hetven éve kerültek a finn piacra, és azóta már nem csak Finnországban használják kiváló hatásfokkal. Magyarországon is több mint tíz éve jelen van. 

A kiváló hangszigetelő tulajdonsággal rendelkező fali és mennyezeti hangszigetelő panelek, valamint a padlózat alá helyezhető alátét panelek segítségével Ön is nagyon jó hangcsillapítási értéket érhet el utólagos belső szigetelés esetén.

A mindössze 12 mm, azaz 1,2 cm (!) vastag panelek hangcsillapítása  léghangok esetében 22 dB, így a panel jelentősen csillapítja a szomszéd helyiségből, vagy az utcáról beszűrődő nem kívánatos hangokat. A Halltex falburkolat elnyeli a visszhangot és kiváló akusztikát biztosít azoknak, akik a tökéletes audió-hangzást keresik a stúdióban vagy a próbateremben, házimoziban. A panelek hangszigetelő és hangelnyelő képessége megoldást jelent üzleti tárgyalók, orvosi rendelők, iskolák, óvodák számára, vagy telemarketinges- és egylégterű irodák munkapultjainak elválasztásához is, illetve bármely, nem megfelelő hangcsillapítással rendelkező válaszfalaknál. Alkalmazzák őket ahol bármilyen szempontból szükség van az ott keletkező hangok áthallásának jelentős tompítására, mint például fitness- és táncstúdiókban, szerverszobákban, nagyteljesítményű gépek hangos működése esetén, tolmácsfülkéknél, egymás melletti irodahelyiségeknél, interjúztató fejvadászcégeknél, ügyvédi irodáknál, bankfiókoknál, orvosi rendelőknél – hogy ne juthasson ki bizalmas információ a falakon keresztül –, vagy vendéglátóhelyről kiáradó túlzottan hangos zene esetén az előírásoknak megfelelő zajterhelési értékek biztosítására.

A tartós, tisztítható, gyárilag laminált papír-, geotextil-, vinil- vagy textil tapéta borítású falburkoló panel alkalmazásával a hangszigetelés és végső felületkialakítás egyetlen lépésben, kosz és por keletkezése nélkül oldható meg. A nútféderes összeillesztésnek köszönhetően a panelek felhelyezése bárki által, szakmai ismeretek nélkül is megtörténhet, hiszen semmilyen különleges szerszám vagy szakértelem nem szükséges hozzá: a panelek – alátétpanel esetében szilikonbázisú ragasztóval, fali és mennyezeti burkolópanel esetében egyszerű építési ragasztóval – közvetlenül felhelyezhetők téglafalra, betonra vagy gipszkartonra, így egy átlagos állapotú falnál semmilyen előkészítésre (glettelés, javítás) nincs szükség. (A falfelület nagymértékű egyenetlenségei esetén párnafa alkalmazására szükség lehet.) A panelek gyári tapétaborításának köszönhetően a felhelyezést követően máris egy kész belső felületet kapunk, nincs szükség festésre vagy tapétázásra. A tapétafelületek könnyen tisztíthatók.

Különleges design igények esetén a gyári papírtapéta felületű fali és mennyezeti panelek festhetők vagy felületükre nagy felbontású fotók is nyomtathatók – akár több panel szélességben –, egyedi hangulatot és megjelenést teremtve ezzel éttermek, szállodák, irodák, bármilyen közösségi terek, vagy lakások számára.

Az átlagosnál nagyobb mértékű, „extrém“  hangszigetelési igény esetén a 19 mm, azaz 1,9 cm vagy a 25 mm, azaz 2,5 cm vastag natúr szigetelő alátétpanel egy vagy kétrétegű alkalmazásával nagymértékben (logaritmikusan) növelhető a hangszigetelés hatásfoka.

Amennyiben a 200 – 2000 Hz hangtartományon kívül merül fel hangcsillapítási igény, akkor az egyik, speciális hangcsillapító termékeket gyártó stratégiai partnerünk termékeinek és a Halltex paneleknek a kombinálásával tudunk Önnek megfelelő megoldást nyújtani. 

Hatékony hangszigetelés

Egy hatékony hangszigetelés elérése minden esetben a hangforrás mibenlététől és a zajszint mértékétől függ.

Komoly hangszigetelési igény esetén a helyiség falfelületei mellett nem szabad megfeledkezni a nyílászárókról (ablakok és ajtók) sem. Ezek egyedi, külön történő hangszigetelése nélkül nem érhető el hatékony hangszigetelés. Az ajtók hangszigetelésekor magának az ajtó lapjának a hangszigetelése mellett az ajtó és a tok találkozási-érintkezési felületének hangszigetelését is meg kell oldani. Erre a feladatra hozzáértő és megbízható kivitelező szakembert tudunk ajánlani. Extrém igények esetén légzsilipes ajtók és ablakok vásárlását, vagy ablakok esetében utólagos üveg-elem felhelyezését javasoljuk.    

Egy épületben többféle hanghatás jön létre, amelynek egy részét az épület szerkezet továbbítja e a felelős, amelynek utólagos megváltoztatására kevés a lehetőség. Ezek az ún. testhangok – a falakban vezetett vízvezetékek vagy a lift keltette zajok – az épület szilárd szerkezetein (falak, tartószerkezetek) keresztül terjednek, ezért ezek hangcsillapítása csak a hang ezeken keresztül vezető útjának folytonosságának megszakításával érhető el. A sokakat zavaró kopogó lépészajok vagy a mély zenei hangok testhangként terjednek. Ezért az utólagos hangcsillapítási-hangszigetelési megoldást egyrészt az épületszerkezet (vasbeton, fagerenda stb.), másrészt a hanghordó felületek (padló, térelválasztó falak) kapcsolódásának függvényében kell meghatározni. A lényeg a meglévő hanghíd fizikai megszakítása mellett alkalmazott pótlólagos hangszigetelő rétegek hatékony felhasználása, mellyel jelentős mértékben csillapíthatók ezek a hangterhelések.     

Az utólagos hangszigetelés szempontjából jelentősen egyszerűbb, ún. léghangok (beszéd, utcai zajok, kutyaugatás, szórakoztató elektronikai berendezések túlzott használata) által keltett hanghatások a levegőn keresztül jutnak egyik helyiségből a másikba. A mindössze 12 mm, azaz 1,2 cm !!! vastag Halltex panelek hangcsillapítási értéke léghangok esetén 22 dB  a 200 és 2000 Hz közötti frekvencia tartományban.  A hangcsillapítás mértéke tovább növelhető Halltex alátétpanel alkalmazásával, amivel 60-80 %-os hangtompítás érhető el. Ez tapasztalataink szerint kiváló eredményt jelent. A hangszigetelő panel használatával, nem csak a hangok terjedését tudja jelentősen csillapítani a falon keresztül, hanem az akusztika is nagymértékben javul. A Halltex panellel kiváló térhangzás érhető el, mivel hangelnyelő képességének köszönhetően a visszhang mértéke jelentősen csökken.

 A hanggátlás hatékonysága akkor a legjobb, ha a szigetelés a hangforrás felőli oldalon történik.

Elsősorban a nagy sűrűségű, szálas anyagok (mint például a Halltex technológia alapját képező könnyített farost szigetelő lemez) alkalmasak hangszigetelésre. A hiedelmekkel ellentétben azonban a hungarocell (EPS) vagy a purhab (PUR) hangszigetelésre nem alkalmas. (Nem az EPS hangszigetel a padlózatban, hanem a rétegrendek elválasztása, a hang útjának megszakítása.) A merev szigetelő lemezek, mint amilyen a Hungarocell (EPS) vagy a gipszkarton is, inkább rontják, mint javítják a hangszigetelést.

Padlószigetelés – lépés- és kopogó hangok csillapítására

A padlószigetelés kiválóan alkalmas a járás során keletkező lépés- és kopogó hangok csillapítására. A különböző, 8-25 mm - azaz 0,8 – 2,5 cm!!! - vastag szigetelő és kiegyenlítő alátétpanel kizárja az alulról felszűrődő hangokat a lakásból, és megakadályozza az általunk okozott hangok lejutását az alsóbb szintre.

A panel természetes alapanyagokból készül, és valamennyi fa vagy laminált alapú padlóburkolat esetén alkalmazható. Rugalmassága révén kiegyenlíti a burkolandó felület kisebb egyenetlenségeit, megnövelve ezáltal a padló élettartamát.

A 8 mm-es alátétpanel csekély vastagsága miatt rendkívül előnyös megoldás, ha a meglévő küszöbök és a helyiségek magassága alapvetően korlátozzák az alkalmazható padlószigetelés vastagságát és rétegrendjét.

Mennyezetszigetelés – léghangok csillapítására

A léghangok csillapítására alkalmazott mennyezetszigetelés egyik legegyszerűbb módja a háromféle textúrával készült, tartós és könnyen tisztítható, gyárilag laminált papírtapéta felülettel ellátott Halltex mennyezeti panel.

A felületi  kiképzésének köszönhetően kiváló hangelnyelő, hangcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik a 200-2000 Hz közötti frekvenciatartományban. Ezáltal a hangos emberi beszéd, a gyerekzsivaj, a kutyaugatás vagy a túl hangosan hallgatott szórakoztató elektronikai eszközök esetén nyújt Önnek megfelelő hangszigetelést. Ráadásul jelentősen javítja a helyiség akusztikáját is.

Hangcsillapítás értéke 22 dB a léghangokra vonatkozóan. Beton vagy kerámia födémre a panelek közvetlenül is ragaszthatók. Faforgácslemez, gipszkarton vagy más, fa jellegű födém esetén a mennyezetszigetelés kárpitos tűzőgéppel rögzíthető. Átlagos felületű plafonnál nincs szükség különleges előkészítésére - rabicolás, glettelés. (A plafon nagymértékű egyenetlenségei vagy rossz állapota esetén párnafa alkalmazása szükséges.)

Üzemek, intézmények, irodák hangszigetelése

Az üzemek, intézmények, irodák hangszigetelése egyre sűrűbben jelentkező igény. Ez nem véletlen, mert a különböző funkciójú helyiségekben keletkező zajok - például a szerverszobákban vagy a nagyteljesítményű gépek hangos működése miatt - a szomszédos helyiségekben, illetve a környéken dolgozók vagy élők munkáját jelentősen zavarhatják.

Hasonló a helyzet a telemarketinges- és az egylégterű irodák munkapultjai esetében, ahol pedig egymást zavarhatják az ott dolgozók hangcsillapítás hiányában. Épp úgy problémát jelenthetnek az egymás melletti irodahelyiségek - különösen az interjúztató fejvadászcégeknél, ügyvédi irodáknál, bankfiókoknál, orvosi rendelőknél - ahol fontos lenne, hogy ne juthasson ki bizalmas információ a falakon keresztül.

Egy oktatási intézmény falán kiszűrődő gyerekzsivaj, egy zeneiskola próbahelyiségeiből egyszerre kihallatszó különböző hangszerek keltette hangzavar,  a fitness- és táncstúdiók működése kapcsán keletkező hangterhelések, vagy egy vendéglátóhelyről kiáradó túlzottan hangos zene esetén a Halltex panelek használatával az előírásoknak megfelelő zajterhelési értékek biztosíthatóak.

Mobil térelválasztók, paravánok

A Halltex panelek kiválóan alkalmazhatók mozgatható,  mobil térelválasztók, ideiglenes paravánok kialakítására.

A panel felragasztható alumínium, acél vagy egyéb fém vázszerkezetre, faszerkezet esetén pedig akár kárpitos tűzőgéppel is rögzíthető. A 12 mm, azaz 1,2 cm !!! vastagságú panelek nem növelik jelentősen a térelválasztók, paravánok súlyát, viszont jelentősen mértékben elnyelik, csillapítják a munkaasztaloknál keletkező hangok áthallását a másik oldalra. Ezáltal jelentősen csökken a zajártalom, javul az akusztika és nő a komfortérzet.

Az akusztika javítása

Az akusztika javítása könnyen megoldható a Halltex panelekkel. Szerkezetüknek köszönhetően a visszhangok nagy részét elnyelik. Ebben kiemelkedően jó tulajdonsággal bír a textiltapétás változatuk, amelynek bordázott textiltapéta felülete miatt a házi zeneszobák és házimozik térhangzása a profi hangstúdiók és előadótermek akusztikai hatásának színvonalát teszik elérhetővé. Így válik lehetővé az Ön számára, hogy akár otthonában élvezhesse a  profi audió rendszerek kiváló térhangzását!

Költséghatékonyság

A költséghatékonyság a Halltex panel használata esetén nem csak egy divatos szó használatát jelenti, mert:

  • akár közvetlenül a falra ragasztható, ezért általában nincs szükség a felületek előkészítésére (rabicolás, dryvitolás, glettelés)
  • a felhelyezését követően semmiféle utómunkálatra nem lesz szüksége - festés, tapétázás -, a panelek gyári tapétafelülete által kész, dekoratív, könnyen tisztítható felületet kap a szigeteléssel egy időben
  • az elő- és utómunkálatok költsége és ideje megtakarítható, a kivitelezés gyors, és elkerülheti vele a legtöbb felújítási munkával járó felfordulást, port és koszt
  • a panelek a hangszigetelés mellett kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek, amely a fűtési költségnél, nyáron a klíma használatánál jelent Önnek megtakarítást

Környezettudatosság és környezetbiztonság

A Halltex panelek a környezettudatosság és a környezetbiztonság legmagasabb szintű követelményeinek is megfelelnek. Kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaznak: a fenyőfa összedarált lisztjét és a fa saját gyantáját. Használatuk nem káros az egészségre és nem terheli a környezetet sem. Egyáltalán nem tartalmaznak illékony szerves oldószereket (VOC).

Belső Környezet (lakó- és munkahelyek) Osztályozása az építkezéshez felhasznált anyagokra vonatkozó emissziós követelményrendszere alapján, a Halltex termékek független laboratóriumi vizsgálatok alapján a legjobb, M1-es besorolást kaptak. A vizsgálatokat végző szervezetek: ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (2008) és VTT (Technical Research Centre of Finland) Expert Services Oy (2008).

Kivitelezés

A Halltex panelek felhelyezéséhez semmilyen különleges szerszám vagy szakértelem nem szükséges, így akár házilag is elvégezhető. A panelek vágása egyszerű, egy éles snicerrel könnyen megoldható.

Részletes információkért tekintse meg szerelési útmutató videóinkat.

Ha azonban Ön úgy dönt, hogy kivitelező szakembert szeretne fogadni a munka elvégzésére, tapasztalt, megbízható és valóban  igényes  munkát végző kollégáink készséggel állnak rendelkezésére a helyiségek helyszíni felmérésétől kezdve a szakmai tanácsadáson át a teljes kivitelezés lebonyolításáig.

Amennyiben érdekli a lehetőség, keressen minket bizalommal az alábbi telefonszámon: +36 20 4545-021.

Örömmel segítünk tervei megvalósításában a megfelelő szakemberrel!

Csak a Halltex által forgalmazott termékek kivitelezését vállaljuk.

Belsőépítészet

A nagyszerű, egyszerű és természetes finn Halltex panelek esztétikai megjelenéséhez a hosszú évek óta Magyarországon élő finn származású szakmai partnerünk, Tiina Arminen belsőépítész készséggel áll rendelkezésére amennyiben lakásának vagy irodájának átalakítására, stílusának újratervezésére lenne szüksége.

Tiina a segítségére lehet Önnek a belsőépítészet különböző design megoldásaiban  szaktanácsadással és látványtervvel. Mielőtt egy felújítást, belső átalakítást tervezne, vagy pl. házimozi szobát szeretne kialakítani otthonában, de ha csak a helyiség falait /paneljeit szeretné különböző színekkel megvalósítani, keressen bennünket!

Tekintse meg néhány közös projektünket!

Szakmai tanácsadás

A hangszigetelés, a zajcsillapítás és az akusztika területén eltöltött hosszú évek során szerzett szakmai tapasztalatunk azt igazolja, hogy bizony sokszor szükség van az adott hangtechnikai problémák behatóbb vizsgálatára és elemzésére.  Az ilyen esetek megoldására építettük ki stratégiai kapcsolatainkat olyan okleveles, igazságügyi szakértőként is tevékenykedő szakemberekkel, akik zaj- és rezgésvédelmi, illetve akusztikai tervezéseket, felméréseket vagy elemzéseket készítenek, segítve ezzel megtalálni a leghatékonyabb és legcélszerűbb megoldást a problémák kezelésére – legyen szó akár egy nagyméretű, nagy belmagassággal rendelkező nappaliról vagy akár egy komplett ipari csarnokról.

Amennyiben Önnek bármilyen hangtechnikai problémája vagy speciális igénye merül fel, kérjük, írjon nekünk üzenetet, vagy keressen bennünket a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségeinken.